Dünyanın En Rüzgarlı Yerleri


Dünyanın En Rüzgarlı Yerleri

Şöyle hafif hafif esen rüzgarın ferahlatıcılığını kim sevmez? Ama rüzgar bazen sadece ferahlatıcı olmuyor ve dünyanın bazı yerlerinde hiç bitmiyor.
İşte dünyanın en rüzgarlı yerleri…

Dünya Meteoroloji Örgütü tarafından bugüne kadar kaydedilen en kuvvetli rüzgar 10 Nisan 1996’da saatte 408 km olarak Avustralya’nın Kuzeybatı kıyısında bulunan Borrow Adası’nda görülmüş. Bu olağanüstü rüzgarın sebebi Olivia adı verilen tropikal siklon. Tropikal siklonlar kasırgaya benzeyen bir çeşit dönen fırtına türü. Çoğunlukla sıcak havalarda deniz yüzeyinden yükselen nemli havanın, alçak basınç alanları oluşturmasıyla ortaya çıkıyor. Yükselen hava, Dünyanın hareketinin oluşturduğu rüzgarların etkisiyle dönmeye başlıyor. Bu tür fırtınalar Güney Pasifik üzerinde oluşursa siklon, Kuzey Pasifik üzerinde tayfun, Atlas Okyanusu üzerindeyse kasırga ismini alıyor. 

Borrow Adası’nda yapılan ölçüm, kaydedilen en hızlı rüzgar olabilir. Fakat dünyanın her yerinde, doğaya meydan okuyan sporcuların deneyimleri bize başka bilgiler veriyor. Bu sporcuların redbull.com sitesinde yayınlanan ifadelerine göre dünyanın en rüzgarlı bölgeleri arasında şunlar yer alıyor: 

Everest Dağı: Dünyanın en yüksek dağının aynı zamanda en rüzgarlı yer olması şaşırtıcı olmasa gerek. Deniz seviyesinden 9 km yukarıda esen bu rüzgarlar “jet rüzgarı” olarak adlandırılıyor. 

Washington Dağı: Amerika Birleşik Devletleri’nin New Hampshire bölgesinde bulunan bu dağ, Borrow Adası ölçümü yapılmadan önce kayıtlara geçen en kuvvetli rüzgarın ölçüldüğü yer. Kuzeyden gelen soğuk hava akımlarıyla güneyden gelen sıcak havanın arasında kalan Washington Dağı’nda, 1934 yılında rüzgarın hızı saatte 372 km olarak ölçülmüş. 

Grussian: Güney Fransa’nın gözde sörf kıyılarından biri olan Grussian, dünyanın en rüzgarlı bölgeleri arasında sayılıyor. Her yıl yüzlerce sörfçü burada buluşuyor. Kimilerine göre şiddetli rüzgar dost sayılmayabilir, ama sörfçüler aynı fikirde değil. 

Pistol Nehri: Oregon’da bulunan Pistol Nehri Büyük Okyanus’a dökülüyor. Sert dalgalar ve soğuk okyanus suyuna rağmen, meydan okumayı seven sörfçülerin favori bölgelerinden biri burası. Sörf deneyiminin yanında buraya gelmelerinin bir sebebi de bu kıyının muhteşem manzarası. 

Patagonya: Dünyanın ucu da denilen Patagonya, Amerika kıtasının güney ucunda. Bu bölge, rüzgarların çok güçlü olduğu bir enlemde bulunuyor. Patagonya bölgesi, egemen batı rüzgarlarının kıtanın ucunda huni gibi dolaşmasıyla daha da hızlandığı bir bölge olduğundan, eskiden beri gemicilerin korkulu rüyası olmuş.

Antarktika: Kıtanın topografik yapısı nedeniyle, oluşan rüzgarların hızını azaltacak bir yeryüzü şekli olmaması, rüzgarın şiddetini artırıyor. Kıtanın keşfi sırasında kaşifler soğukla beraber ölümcül rüzgarlarla da savaşmak zorunda kalmışlar. Hızı zaman zaman saatte 320 km’ye ulaşan rüzgarlar bölgeyi dünyanın en rüzgarlı yerlerinden biri yapıyor.

POPÜLER YAZILAR