Evde Enerji Tasarrufu Yapmanın Yolları


Evde Enerji Tasarrufu Yapmanın Yolları

Enerji tasarrufu ile elektrik faturalarını azaltarak hem bütçemize fayda sağlayabilir hem de çevreyi koruyabiliriz. Bunun için hepimizin yapabileceği türde basit uygulamalar var. 

Ne kadar az enerji tüketirsek o kadar az çevre sorunu yaşarız. Bunun için enerji tüketiminin her alanda azaltılması ve enerji verimliliğinin yaygınlaştırılması gerekiyor. Yapılabilecekler içerisinde bizim yaşam alanlarımız da bulunuyor. Evlerde kullanılan enerjiyi genellikle elektrikli aletleri çalıştırmak, aydınlatmak ve ısınmak için harcıyoruz. Isınmak için doğal gaz veya kömür yakılırken, aydınlatma ve elektronik aletler için elektrik enerjisi tüketiyoruz. Basit tedbirler alarak enerji tüketimini azaltmak mümkün. 

İşe buzdolabından başlamakta fayda var çünkü elektrik faturalarının yaklaşık üçte biri buzdolabına ait. Televizyonlar, modemler, kahve makineleri… Liste uzayıp gidiyor. Dünyada bu ve benzeri aletlerin her yıl Kanada’nın elektrik tüketimi kadar enerji harcadığı tahmin ediliyor. En basitinden, gerekmiyorsa ışıkları kapatmalı, banyodan sonra saçları havluya sarıp kurutma makinesi kullanma süresini kısaltmalıyız. Ya da uykudayken interneti kapatmalı, ağa bağlı bilgisayarları, bellekleri elektriksiz bırakmalıyız. Televizyonu kapatınca prizden çıkartmalı, çay makinesini devamlı açık bırakmamalıyız. Kullanım süresine göre değişse de, bu önlemler aletlerin tükettiği elektriği yüzde 60 oranında azaltıyor. Tek tek uğraşamam diyorsanız kullandığınız çoklu prizleri anahtarlı olanlardan seçin. Gece yatmadan tek düğmeye basarak televizyon, DVD çalar ve modemi aynı anda kapatabilirsiniz. 

Çamaşır kurutma makinesini eve sokmayın. Ilıman iklim kuşağındaki bir ülkede yaşadığımızı unutmayın. Aynı şekilde klimalardan da uzak durun. Pencerelerinizi açın, kalın perdeyle güneşi önleyin, yalıtım yapın. Biraz dikkat ederek ve konfor anlayışını gözden geçirerek azımsanmayacak miktarda enerji tasarrufu yapılabiliyor. 

Bunun yanında son zamanlarda elektrik faturalarının artmasında büyük rolü olan bilgisayarlar var. Özellikle de oyun oynanan, güçlü ekran kartlarına sahip bilgisayarlar ve bilgisayarların devamlı açık tutulması elektrik tüketimini artırıyor. İşiniz bitince bilgisayarı kapatın. Çalışırken ara ara başından kalkıyorsanız, bilgisayarınızı belli bir süre kullanmadığınızda uykuya yatacak şekilde ayarlayın.

Buraya kadar sadece alışkanlıkları değiştirerek yapılabilecek enerji tasarrufu seçenekleri sıralandı. Ürün satın alırken de, enerji verimli (A+ ve üstü) olanları tercih ederek daha fazla tasarruf yapılabilir. Buzdolabında mümkünse A+++’a kadar gidin, zaman içerisinde verilen para rahatlıkla geri alınabiliyor. Bu seçimle buzdolabının aylık elektrik tüketimini yarı yarıya azaltmak mümkün. Televizyonda ise plazmadan uzak durun ve LED televizyonları tercih edin.

Yapılacaklar elbette bunlarla sınırlı değil. Ama önce kendi yaşam alanlarımızdan başlamalıyız. Değişim bizimle başlar.

POPÜLER YAZILAR