Çin yemeği sever misiniz?


Çin yemeği sever misiniz?

Eskiden sadece Amerikan filmlerinde gördüğümüz Çin lokantaları artık Türkiye’de de çok popüler. Hatta birçok arkadaşım da ayda en az bir kez özellikle Çin yemeği yemek için buluşuyor. O buluşmalarda ben yokum! Ne yalan söyleyeyim, sevmiyorum çiğ balık, yosun gibi şeyler yemeyi. Denizden babası çıksa yiyenlerden değilim yani. Üstelik bir de şu çubukları kullanma meselesi var. Bütün Çin yemeği meraklıları sanki Çin’de doğmuş gibi çubukla yiyorlar. Ben beceremiyorum. Ne zaman denesem benim pirinçler yarı yolda tabağa geri düşüyor. Sinir oluyorum, doğruya doğru.

Ama geçenlerde gördüğüm bir çift çubuk çok hoşuma gitti. Yemek yerken değil, yaparken kullanıldığı için de beceriksizlik yapmam imkansız gibi görünüyor. Çubuğu yemek malzemesine ya da yemeğin kendisine dokundurmak yeterli. Tüketime uygun olup olmadığını anında öğrenebiliyorsunuz. Üstelik akıllı telefon ya da tabletle senkronize çalışan bu çubuklar, yemeğin içerik bilgilerini cihazınıza da gönderebiliyor.

Çin’in ünlü arama motoru Baidu’nun tanıttığı bu çubukların üzerinde iki farklı ışık var. Diyelim ki kızartma yapacaksınız ve elinizdeki kızartmalık yağı daha önce kaç kez kullandığınız hatırlamıyorsunuz. Biliyorsunuz, yağ kızarınca yapısı bozuluyor ve insan sağlığına zararlı hale gelebiliyor. O zaman hemen bu akıllı çubuğu yağın içine batırıyorsunuz. Mavi ışık yanarsa sorun yok. Ama kırmızısıysa o yağı derhal bir kavanoza döküp atık yağ toplama merkezine gönderiyorsunuz arkadaşlar!

İçtiğimiz suyun pH değerinden, tükettiğimiz süt ürünlerinde zararlı içerikler olup olmadığına kadar her konuda bu akıllı çubuklara danışabiliyorsunuz. Baidu bu ürünün henüz sadece prototiplerini tanıttı. Umarım üretim ve satış aşamasına da en kısa zamanda geçilir de ne yiyip ne içtiğimizi tam olarak öğrenebiliriz.

 

Video: http://www.youtube.com/watch?v=BChk6WOBjsA#t=36

POPÜLER YAZILAR