Çok yaklaşma ! LED'lerim yanar !


Çok yaklaşma ! LED'lerim yanar !

Giyilebilir teknolojiye bayılıyorum. Çıkan bütün ürünleri almak, bütün prototipleri denemek istiyorum! Ama geçenlerde bir istisna oldu: Hollandalı tasarımcı Anouk Wipprecht, Intel’in Edison mikro bilgisayarını kullanarak Synapse adını verdiği bir elbise yaratmış. Elbise harika ama ben böyle bir şeyi alıp almayacağımdan emin değilim doğrusu. Çünkü elbise ruh halinizi ortaya döküveriyor. Çok keyifli ama çok da ürkütücü!

3D yazıcıyla üretilen Synapse’in üzerindeki sensörler ve aktüatörler, giyen kişinin vücudundaki elektrik akımını analiz ederek heyecan, öfke, korku gibi duyguları algılıyor ve buna göre renk değiştiriyor. Synapse sadece elektrik akımına da bakmıyor; kalp ritminizi kontrol ediyor, ön tarafındaki kamerayla mesafe tespiti yapıyor. Bunlar ne işe mi yarıyor?

Diyelim ki bir partidesiniz ve yeni tanıştığınız birinden hiç hoşlanmadınız. Fakat adam peşinizden ayrılmıyor. O gerginlikle vücudunuzda oluşan elektriksel gerilimi Synapse hemen fark ediyor. Üstelik kamerası da adamın size fazla yakın durduğunu algılıyor. Sonuç: 120 vata kadar ışık verebilen LED ampuller pırıl pırıl yanıyor. İşte o zaman adamın gözü gerçekten kamaşıyor ve sizden uzaklaşıveriyor. 

Yine vücuttaki elektrik faaliyetlerine ve kalp atışlarına bakarak kişinin ilgisini de algılayan Synapse, dikkat seviyesinin %80’in üzerine çıktığı durumlarda hemen bir fotoğraf çekiyor. Böylece kullanıcı, bu kadar dikkatini çeken şeyi sonradan detaylı inceleyebiliyor.

Ama madalyonun bir de öbür yüzü var. Bir düşünsenize, işyerinde birinden çok hoşlanıyorsunuz. Adamı görünce kalbiniz daha hızlı çarpmaya başlıyor ve ışıklarınız yanıyor! Bilemiyorum, bilemiyorum!

POPÜLER YAZILAR