Dijital teknoloji öncesini hatırlayan?


Dijital teknoloji öncesini hatırlayan?

Yeni bir heyecan dalgasıyla sarsıldım yine. Haberi daha önce görenler ve aynı heyecana kapılanlar olmuştur elbette. Tanıtımı Mart ayında yapılmış ama benim nasıl yeni haberim oldu anlamadım.

AD denilen Archival Disc formatından bahsediyorum. Henüz satışa sunulmadı, galiba bir yılı daha var ama AD disklerin 500 gigabyte ile 1 terabyte veri kapasitesine sahip olacağı söyleniyor. Bu da 1 terabytelık bir AD’ye kabaca 350 bin şarkıyı kaydedebilmek demek, hem de sıfır kalite kaybıyla. Böyle bir arşiv kaç kişide vardır, bilmiyorum. AD çevresel faktörlerden de etkilenmeyecekmiş -CD ve DVD’lerin ömrünün 100 yıl olduğunu öğrendiğimde hayal kırıklığına uğradığımı itiraf edeyim.

Bundan önce neye hayran olmuştum diye düşünüyorum, aklıma hemen Blu-ray geliyor. Blu-ray disklerin kapasitesi benim bildiğim en fazla 200 gigabyte. AD’nin sekizde biri yani…

Dijital kayıt teknolojisinin geldiği noktaya bak… CD-Rom’la yaşıt biri olarak önceki formatlar benim için çoktandır nostalji ürünü… Kemerine Walkman’i sıkıştırmış, kafasında sünger kulaklıkla dolaşanları gözümün önüne getirince komiğime gidiyor mesela.

Neyse ki artık ek bir cihaz taşımadan, akıllı telefonlarımızla hareket halindeyken müzik dinleme ihtiyacımızı karşılayabiliyoruz. Ne de olsa müzik de bir ihtiyaç. Bir ömürlük arşivi bir ufak diske sığdırabilmeye gelince… En son hayran olduğum şey diyebilirim. Şimdilik.

POPÜLER YAZILAR