Uyut beni,Uyandır beni


Uyut beni,Uyandır beni

“Sağlıklı olsun uykularım. Ortamım uygun serinlikte olsun. Sessizlikte ve karanlıkta rüyalardan rüyalara düşeyim. Kornaya, komşuya, ufak ufak güçlenip gözüme giren güneş ışığına kafayı takmayayım. Alarm çaldığında zıpkın gibi uyanayım. Hatta alarm çalmadan kendiliğimden hoplayayım. Uykumu iyice alayım ki uyandığımda ve gün boyu enerjik olayım.”

Uyku sorunundan mustarip olanların yakarışı yaklaşık böyle bir şey işte. Mesela benim… Yine uyumadan uyandığım sabahların birinde telefonumda minik bir tweet’le karşılaştım. Minik tweet yarı kapalı –iyimser bakarsak yarı açık- gözkapaklarımdan içeri zorla süzüldü. Ve günümü aydınlattı. “Günaydın!” dedim ofisten içeri girer girmez arkadaşlara. Hem de gülerek… Ofis kankamın cevabı “Ne bu neşe, hayrola?” oldu.

“Uyku olayını çözüyorum galiba oğlum!” dedim. Anlamadı. O da düzgün uyumamış, belli… “Teknoloji madem her şeye çare, uyku sorunumuza da el atsın demiyor muyduk, atmış işte. Öyle cep telefonu uygulamaları falan hikaye… Bu bildiğin sihirli küre abi.”

Bu Sense denilen şey iki parça. “Orb” denilen küresi var, bir de “pill” denilen ve yastığa monte edilen “hapı” var. Küreyi başucuna bir yere koyuyorsun. O ortamın verilerini alıyor ve analiz ediyor. Gürültü, ışık, sıcaklık bilgilerini ölçüyor, havadaki rahatsız edici parçacıkları tespit edebiliyor, o derece… Yatak odan fazla aydınlıksa uyarıyor, sıcaksa yine uyarıyor, sen de ayarlamalarını yapıyorsun. Yastığa tutturulan hap da gece boyunca izlediği hareketlerinden uyku kaliteni takip ediyor. Topladığı verilerle sana 100 üzerinden bir uyku skoru oluşturuyor. Sen de sabah ne kadar iyi uyuduğunu anlıyorsun.

Ha bir de işin bomba yanı, uykudaki hareketinden derin uykuda mısın, hafif uykuda mısın anlıyor. Uyandırılmak istediğin zaman aralığı içinde seni en az rahatsız edecek anı kollayıp yumuşak yumuşak uyandırıyor. Daha ne yapsın? “129 dolara ön sipariş alıyorum bu arada, ver parayı bul uykuyu…” Ben bunları anlatıp gülerken baktım bizimkinin gözleri iyice ufalmış, esniyor… “Pek uyuyamadım gece abi,” dedi. Masasına kafasını yasladı ve gitti

POPÜLER YAZILAR