Vantilatör ya da elektrik kullanmıyorlar, peki vahşi doğada nasıl serin kalıyorlar?


Vantilatör ya da elektrik kullanmıyorlar, peki vahşi doğada nasıl serin kalıyorlar?

Vantilatör ya da elektrik kullanmıyorlar, peki vahşi doğada nasıl serin kalıyorlar?

Vücut sıcaklığını dengelemek için terleme mekanizmasından faydalanan insanlar için, sürekli serin hava üfleyen bir vantilatör harikulade bir soğutma aracıdır. Ancak doğadaki her canlı, vantilatör kullanmayı bilen insanlar kadar şanslı değil. Bu yüzden vahşi doğanın her üyesi, güneşin ortalığı yakıp kavurduğu sıcak havaları atlatabilmek için kendine özgü bir yöntem kullanıyor.

 

Vantilatör kulaklı filler

Fillerin kalın derisinde ter atmaya imkan tanıyacak gözenekler bulunmadığı için, bu görkemli hayvanlar serinlemek için çoğu zaman etrafta buldukları su ya da çamur birikintilerini kullanırlar. Filler ayrıca devasa kulaklarını yelpaze gibi kullanarak da vücut ısılarını düşürürler. Kulaklarında bulunan ince damarlar bu yelpaze hareketi sırasında soğur ve vücudun serinlemesini sağlar.

 

Çamur sevdalısı domuzlar

Sadece domuzlar değil, yakıcı güneşin altında serinlemek isteyen pek çok hayvan için çamur birikintileri, çoğu zaman temiz sudan daha iyi bir seçenek oluyor. Bunun sebebi ise, çamurun içindeki suyun, temiz sudan çok daha uzun sürede buharlaşması. Bu da vahşi doğanın sakinleri için daha uzun süren bir serinlik demek.

 

Onu kulaklarından tanırsınız

Yaban tavşanları sevimli görüntülerini “büyük” oranda kulaklarına borçludur. Peki, bu iri kulakların aynı zamanda mükemmel bir serinleme aracı olduğunu biliyor muydunuz? Tavşanın dolaşım sisteminin önemli bir bölümü, kulaklarından geçer. Burada bulunan sayısız damar sayesinde yaban tavşanları vücut ısılarını istedikleri gibi ayarlayabilirler. Hava çok soğuk olduğunda kulaklarını büzerek damarlardaki ısıyı koruyan tavşanlar, sıcak havalarda ise kulaklarını açar ve serinlik sağlar.

 

Gerdan kırarak serinleyen kuşlar

Ter bezi olmayan sıcak kanlı kuşlar, kendi boğazlarında yaptıkları titreşim yoluyla serinler. Gırtlaklarında yer alan kasları ve kemikleri yüksek hızlarda titreten kuşlar, boğazlarındaki zarlarda buharlaşma sağlayarak vücut ısılarını düşürebilirler. Üstelik bu işlem çok küçük kemik ve kaslarda gerçekleştiği için hayvanların fazla enerjisini tüketmez. Kuşlar bu açıdan adeta birer “enerji verimli soğutma” sembolüdür.

 

Uykucu salyangozlar

Kış uykusuna yatan kutup ayılarını bilirsiniz. Peki, yaz uykusunu hiç duymuş muydunuz? Salyangoz gibi bazı hayvanlar, yakıcı sıcaklıklarda hayatta kalabilmek için bu uykuya yatarak koruyucu kabuklarının içine çekilir, kuruma tehlikesinden kaçınırlar. Böylelikle metabolizmalarını yavaşlatır ve yiyecek bulmakta zorlandıkları sıcak yaz aylarını atlatabilirler.

 

Her nefeste serinlik

Bir çiklet reklamı gibi oldu ama değil: Bazı hayvanlar, ciğerlerine dolan sıcak havayı en hızlı şekilde dışarı atar ve taze havayı içine çeker. Patileri yoluyla terleyen köpeklerin serinlemek için başvurduğu bir diğer numara da budur. Ciğerlere çekilen taze hava, solunum yolunun yüzeyinde bulunan nemle temas ettiğinde vücut sıcaklığını düşürür. Yaz aylarında hızlı hızlı soluk alıp veren bir köpek gördüğünüzde, serinlemeye çalıştığını anlayabilirsiniz.

Çok şükür biz insanlar vahşi doğada değiliz ve Raks vantilatörlerimiz var. ?? Her köşeye, her amaca, herkese uygun modellerden birini şuradan seçebilirsiniz: https://www.raks.com.tr/sogutma

POPÜLER YAZILAR