Vantilatörün mucidi Schuyler Skaats Wheeler hakkında 6 şaşırtıcı bilgi


Vantilatörün mucidi Schuyler Skaats Wheeler hakkında 6 şaşırtıcı bilgi

Vantilatörün mucidi Schuyler Skaats Wheeler hakkında 6 şaşırtıcı bilgi:

Raks olarak her amaca ve herkese uygun olarak ürettiğimiz vantilatörler, bugün hayatı kolaylaştıran temel teknolojik cihazlar arasında yer alıyor. Oysa bir asır önce durum böyle değildi. 19. yüzyılın sonlarına doğru elektrik teknolojilerinde yaşanan devrim niteliğinde gelişmelere imza atan ekipte yer alan yetenekli bir elektrik mühendisi, çift bıçaklı pervaneyi elektrikli motorun şaftına yerleştirinceye kadar insanların serinlemek için iki alternatifi vardı: yelpaze kullanmak ya da daha soğuk bir iklime göç etmek.

Amerikalı mucit Schuyler Skaats Wheeler ise geliştirdiği vantilatör ile dönemin nüfusunu bu zahmetten kurtardı. Tıpkı yanında çalıştığı Thomas Edison gibi, Wheeler'in de tek marifeti elektrikli vantilatörü insanlığa kazandırmak değildi. İşte bu hünerli mühendis hakkında 6 şaşırtıcı bilgi:

 

1. Çalıştığı ilk elektrik şirketi battı!

Babası ölünce kolej eğitimini yarıda bırakan Wheeler, Yablochkov Electric Lighting Company'e asistan elektrikçi olarak girdi. Ancak iki yıl içinde Yablochkov elektrik işinden çekildi ve Wheeler, United States Electric Lighting Company'e katıldı.

 

2. Thomas Edison ile birlikte çalıştı

Yeni işyerinde Wheeler'in mühendislik ekibinin başında hayli tanıdık bir isim vardı: ünlü mucit Thomas Edison! Genç elektrikçinin buradaki ilk işi ise, elektrik santralinde akkor lambaların geliştirilmesi oldu.

 

3. New York'taki yeraltı elektrik dağıtımında onun imzası var

New York'un Newburgh şehrinde elektrik dağıtımı için kurulan yeraltı şebekesinde genel müdür olarak çalıştı. Daha sonra Edison'un yeraltı şebeke sistemini diğer şehirlerde de o kurdu.

 

4. Elektrikli motor endüstrisini başlatan ekipteydi

1886'da C and C Electric Motor Company'i geliştiren ve kuran üç kişiden biri oldu. Bu şirket elektrikli motor üretimi yaptı ve sektörün temellerini attı. Wheeler daha sonra bu şirkette baş teknisyen ve tesis müdürü olarak çalıştı.

 

5. Elektrik mühendisleri için etik kurallarını yazdı

Dünyanın dört bir yanındaki mühendislerin üyesi olduğu, mühendislik alanındaki en köklü kuruluşlardan biri olan IEEE’nin temellerini Thomas Edison ve Graham Bell gibi isimlerle birlikte attı. Bugün elektrik mühendislerinin esas aldığı etik kuralları da Wheeler geliştirdi.

 

6. Tek icadı vantilatör değildi

Uzmanlığını enerji tasarrufu yapan elektrikli araçlar üzerine yapan Wheeler, aynı zamanda elektrikli kaldıracın da mucidi. Amerikalı mucit elektrikli yangın söndürme aracının da patentini aldı.

POPÜLER YAZILAR