COVID-19 Etkisinde Yaz Sıcaklarıyla Başa Çıkmak


COVID-19 Etkisinde Yaz Sıcaklarıyla Başa Çıkmak

Yaz geliyor ve COVID-19 salgını nedeniyle hepimizi alışık olduğumuzdan farklı bir yaz mevsimi bekliyor. Üstelik bilim insanlarına göre bu yıl tarihteki en sıcak yazlardan birini yaşayabiliriz. Bir yandan salgınla mücadele devam ederken diğer yandan giderek artan sıcaklarla başa çıkmamız gerekiyor.

Güneşli havaların COVID-19 yayılma hızını azaltacağı yönünde görüşler olsa da bu konuda kesin sonuca ulaşmak için henüz yeterince veri bulunmuyor. Öte yandan sıcak havaya bağlı sağlık risklerinin birçok insan için Koronavirüs etkisini artırması muhtemel. Örneğin, çok yüksek hava sıcaklıkları zayıf bir bağışıklık sistemi olan bir kişinin virüslere karşı daha da savunmasız hale gelmesine neden olabiliyor. Uzmanlar, tarihin en yüksek sıcaklıklardan birine yaklaşırken riskleri azaltmak için ülkeleri harekete geçmeye ve insanları bireysel önlemler konusunda dikkatli olmaya çağırıyor.

Klima kullanmak riskli mi? Vantilatörler nasıl kullanılmalı?

Yaz sıcaklarıyla başa çıkmak için kullanılan en yaygın çözümlerden biri klimalar. Ancak bilimsel olarak kanıtlanmasa da klimaların kapalı ortamlarda COVID-19 virüsünün yayılımını artırdığına dair görüşler paylaşılıyor. Örneğin ABD Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi’nin (CDC) sitesinde yer alan ve klimayla Covid-19 ilişkisini ortaya koyan araştırmada, bir restoranda klimadan gelen güçlü hava akışının COVID-19 taşıyıcısının saldığı damlacıkları daha uzağa yayabileceği iddia ediliyor. (Kaynak: CDC – Centers for Disease Control and Prevention). Restoranlar için bir uyarı niteliğinde yayınlanan bu makaledeki iddialar bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa da özellikle filtre temizliği ve bakımı gerektiği gibi yapılmayan klimaların büyük bir risk taşıdığı bilinen bir gerçek. Virüs, bakteri gibi mikroorganizmalarla mücadele için temiz hava solumak çok önemli olduğu için kapalı ortamdaki havayı sirküle eden klimalar bir tehdit oluşturabilir. Konu hakkında iddiaları ve daha fazla bilgiyi Teyid.org’un makalesinde de bulabilirsiniz.

Vantilatörler ise klimalar gibi düzenli bakım gerektirmediği için daha risksiz bir serinlik sunuyor. Özellikle evde ve küçük mekanlarda kullanım için klimaya kıyasla birçok avantajları var vantilatörlerin. Yine de eğer tek başınıza yaşamıyorsanız, aynı ortamı paylaştığınız başka insanlar varsa vantilatör kullanırken de dikkat etmeniz gereken küçük bir ayrıntı var: Kapalı mekânda soluduğunuz havanın temiz olması çok önemli. Bu nedenle vantilatör kullanırken ortama temiz hava girişinin sağlandığından emin olun. Bunun için odayı havalandırabilir veya odadaki bir pencereyi aralık bırakabilirsiniz.

Serinlerken sağlığımızı korumak için

Bunun dışında COVID-19 etkisinde geçecek yaz aylarında sağlıklı bir şekilde serinlemek ve riskleri en aza indirmek için dikkat edilebilecek bazı konuları hatırlayalım:

  • Sağlıklı serinlik için doğru vantilatörü seçin. Raks’ın soğutucu portföyü her alan ve her ihtiyaç için uygun bir ürün sunuyor. Tüm ürünleri buradan inceleyebilir ve vantilatör kullanırken dikkat etmeniz gereken püf noktalarını bu yazıda bulabilirsiniz.
  • Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırmayı ihmal etmeyin.
  • Mümkün olduğunca evinizde vakit geçirin ve öğle saatlerinde güneşe maruz kalmamaya çalışın.
  • Koyu renk perdeler veya filtrelerle eve giren güneş ışığını azaltın.
  • Bulunduğunuz ortamın ideal nem dengesinde olmasına dikkat edin. Kuru havayı soluduğumuzda akciğerlerdeki mukoza zarı kurur. Hücrelerin astarı üzerindeki sıvı daha viskoz hale gelir ve ciğerlerimizi canlı ve cansız partiküllerin yerleşmesine karşı koruyan silia isimli tüycükler gerektiği gibi işlev gösteremediği için partiküller akciğerlerde daha derine yerleşir.
  • Serin suyla duş alın.
  • Bol sıvı tüketin.
  • Yediklerinize dikkat edin. Ağır ve yağlı yiyeceklerden uzak durun. Sebze ve meyve tüketiminizi artırın.

 

POPÜLER YAZILAR