Dünyanın en soğuk yerleri


Dünyanın en soğuk yerleri

Antarktika, Sibirya, Grönland, Alaska ve Kanada... Sizce dünya üzerindeki bu yerlerin ortak özelliği nedir? Çok soğuk olmaları tabii ki… Dünyanın en soğuk yerleri listesinde birinci sırada, -90 derecelik hava sıcaklığıyla Antarktika yer alıyor.

Dünya üzerindeki 7 farklı kıtada birbirinden farklı iklimler ve hayatlar yaşanıyor. Libya’da insanlar aşırı sıcakla boğuşurken, Kanada’da soğuktan donma noktasına geliyor. Biz, her ne kadar mevsimler son yıllarda değişse de, dört mevsimin yaşandığı ender ülkelerden birisiyiz. Güneşi de görüyoruz, karı da, yağmuru da... Gerçekten de şanslıyız. Bir düşünsenize sürekli soğuk ya da çoğu zaman karlı olan bir ülkede yaşadığınızı…     

İşte, dünyanın belli bölgeleri yılın büyük bölümünde ya çok soğuk ya da tamamen karla kaplı. Özellikle kuzey ve güney kutup bölgelerine yaklaştıkça soğuk hava etkisini gösteriyor. Kutup bölgeleri dünyanın en soğuk yerleri olarak bilinse de, denize uzak olan iç kesimlerde de sert iklim koşulları kendisini gösteriyor. Yıl boyunca buzlarla kaplı olan bu bölgelerde, hava sıcaklığı nadiren sıfırın üzerine çıkıyor. Ancak tüm zorluklarına rağmen, beyaz örtünün de çok güzel bir manzarası oluyor.

Dünyanın buzdolabı Antarktika

Dünyanın en soğuk yerleri listesinde birinci sırada Antarktika yer alıyor. Dünya üzerinde bilimsel araştırmalar için orada bulunan insanları saymazsak, insanların yaşamadığı tek kıta Antarktika. Kıtada bulunan Vostok, -90 derecelik sıcaklığıyla ‘dünyanın en soğuk bölgesi’. Yanlış duymadınız -90 derece... Yazın Vostok’ta kaydedilen ortalama sıcaklık ise -27.5 derece.  

Antarktika, dünyanın beşinci büyük kıtası. Güney Yarım Küre’nin en güneyinde yer alıyor. Kıtanın, yaklaşık yüzde 98’i buzla kaplı. Burada bulunan buz miktarı, yeryüzündeki toplam buz miktarının yaklaşık yüzde 90’ını oluşturduğu için Antarktika, ‘dünyanın buzdolabı’ olarak adlandırılıyor. Antarktika, dünyanın en soğuk yeri olmasının yanında, dünyanın en sonu, en kuru yeri, en rüzgârlı yeri, en yüksek yeri ve en izole yeri olma özelliğine de sahip.   

Soğuğun kutbu Oymyakon

Dünya üzerinde ‘insanların yaşadığı en soğuk yerleşim yeri’, Rusya’nın kuzeyindeki Oymyakon köyüdür. Sibirya’da yer alan köyde, kış aylarında ölçülen en düşük sıcaklık -72 derece. ‘Soğuğun kutbu’ olarak adlandırılan köyün yıl boyunca ortalama sıcaklığı ise -40 derece. Oymyakon, daha önce sadece geyiklerin yaşadığı bir yerken, son yıllarda çoğunlukla kabilelerin yaşadığı ve insan nüfusunun artmaya başladığı bir yerleşim yeri olmaya başladı. 

Dünyanın en soğuk adası: Grönland

Dünyanın en büyük adası olan Grönland’da bulunan Kuzey Buzu da, dünyanın en soğuk yerlerinden birisi… Kuzey Yarım Küre’deki 2 bin 341 metre yüksekliğe sahip olan bölgede, hava sıcaklığı -66 dereceye kadar düşüyor. Yüzde 81’i buzlarla kaplı olan Grönland’da, dört mevsim kış yaşanıyor.

Kanada’nın en soğuk yerleri

Rusya’dan sonra dünyanın en soğuk ülkesi olan Kanada’nın büyük bölümünde dondurucu soğuklar yaşanıyor. Yukon eyaletindeki Snag, ülkenin en soğuk bölgesi. Snag’de ölçülen en düşük sıcaklık -63 derece. Kanada’nın bir diğer soğuk yeri olan Fort Selkirk’te ise sıcaklık ortalaması -60 derece seviyelerinde.

Alaska ve Montana

ABD’nin ana kara dışındaki eyaleti olan Alaska da dünyanın en soğuk yerlerinden biri. Yüzölçümü bakımından oldukça büyük olmasına rağmen, zorlu hava koşulları nedeniyle çok az insanın yaşadığı bölgede ölçülen en düşük sıcaklık -62 derece. Ancak yazın hava oldukça açık, sıcaklık 34 dereceye kadar çıkıyor. ABD’nin kuzeybatısında bulunan Montana bölgesi de, -57 derecelik sıcaklık ortalamasıyla ülkenin en soğuk yerlerinden biri…

Finlandiya’nın kuzeyindeki Laponya bölgesi, Rusya’nın başkenti Moskova ve Rusya’ya bağlı Yakutistan Özerk Cumhuriyeti’nin Verhoyansk kasabası ve Moğolistan da dünyanın en soğuk yerleri arasında yer alıyor.

POPÜLER YAZILAR