Evler ve ofislerde ideal sıcaklık nedir?


Evler ve ofislerde ideal sıcaklık nedir?

Kış aylarının gelmesiyle birlikte hızla soğuyan havalar nedeniyle, zamanımızın çoğunu evlerimiz ve ofislerimizde geçiriyoruz. Böyle olunca da, bulunduğumuz ortamın sıcaklığı ve nemi, sağlığımız açısından büyük önem taşıyor. Evin farklı bölümleri için ideal sıcaklık değişiyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), sağlıklı yetişkinler için ideal ev sıcaklığını 18 derece olarak öneriyor. Alerjisi olanlar ya da solunum sorunu yaşayanlar için önerilen en düşük sıcaklık ise 16 derece. Hasta, yaşlı ya da çocuklar için ideal ortam sıcaklığı 20 derece. Dünya Sağlık Örgütü, oturma odası için 21 derece, diğer odalar için ise 18 derecelik bir sıcaklık öneriyor.   

Kaliteli uyku için ideal sıcaklık önemli

Yapılan araştırmalara göre ideal uyku için yatak odalarında sıcaklık 16-19 derece arasında olmalı. Vücudumuz, uyku sırasında günün yorgunluğunu atma ve dinlenme ihtiyacını gidermenin yanında, bünyemiz için yararlı olan bazı hormonları da salgılıyor. Bu nedenle kaliteli uyku, sağlığımız açısından çok önemli. Bunu sağlamanın yollarından birisi de, ideal oda sıcaklığının sağlanması...        

Aşırı sıcakta uyumak, uyku sırasındaki metabolizma düzeninin bozulmasına yol açıyor. Odadaki sıcaklığın yüksek olması, solunum yollarının gece boyunca kurumasına ve burundan yeterince nefes alınamadığı için ağızdan alınmasına neden oluyor. Rahat nefes alamamak da, gece boyunca kalitesiz uykuyu ve yorgun bir şekilde uykudan uyanmayı beraberinde getiriyor.

Peki oda sıcaklığı ideal sıcaklıktan düşük olursa ne oluyor? Ortam sıcaklığı 16 dereceden düşük olduğunda solunum rahatsızlıklarına karşı direnç azalıyor. Sıcaklık 12 derece ve altına düştüğünde ise, kan basıncında yükselme görülebiliyor. Hatta uzmanlar, kalp krizi ve felç görülme riskinin de arttığını söylüyorlar.

 

İdeal oda nemi nasıl olmalı?

Kapalı ortamlarda konforlu hissetmemiz ve sağlıklı kalmamız için ortamın sıcaklığı kadar nemi de önemli. Uzmanlara göre, evde olması gereken ideal nem oranı ortalama yüzde 40-50. Nem oranının yüzde 40’ın altına düşmesi durumunda odadaki hava sertleşiyor. Düşük nemli ortamlar, virüs ve bakterilerin üremesi için ortam hazırlıyor. Yüksek nem ise, akarlar ve mantarların üremesine neden oluyor.

Kış aylarında evlerde kalorifer kullanılmasıyla birlikte nem ihtiyacı da artıyor. Kaloriferlerin etkisiyle odanın havasının kuruması, solunum yolları rahatsızlıklarına neden oluyor. Evlerde odaları nemlendirmek için kalorifer ya da radyatörlerin üzerine ıslak havlu konulması ya da klima ve iklimlendirme cihazlarından yararlanılması söz konusu. Ayrıca havadaki nem oranını arttırmanın en kısa yolu, ortama daha fazla su buharı vermekten geçiyor. Bunun için ısıtılmış su bulunan bir kapla odanın nemini yükseltebilirsiniz. Hava nemlendirici araçlarını da bunun için kullanabilirsiniz.     

Ofislerde ideal sıcaklık

Ofis ortamındaki sıcaklık da, en az evlerimizdeki sıcaklık kadar önemli. Birçoğumuz zamanımızın büyük bölümünü ofislerimizde geçiriyoruz. Çalışma ortamının ideal sıcaklıkta olması verimlilik, iş tatmini ve işbirliğini arttırıyor. Düşük sıcaklık ise çalışanların yavaşlamasına, hatta hastalanmasına neden olabiliyor.

Yapılan araştırmalar, ofis sıcaklığının düşünme tarzını da etkilediğini ortaya koyuyor. Yaratıcı düşünce açısından sıcak ofis ortamı iyiyken, tekrar içeren monoton işlerde ise serin ortamların daha elverişli olduğu belirtiliyor. Araştırmalar, ofis ortamının ideal sıcaklığının, 22-24 derece arasında olduğunu gösteriyor. 

Ev ve ofislerinizde RAKS ısıtıcılarla ideal sıcaklığı yakalayın!

Evlerinizde ve ofislerinizde ideal sıcaklık için RAKS’ın birbirinden yenilikçi, modern, dayanıklı ve çevre dostu ısıtıcılarından yararlanabilirsiniz. İster Infrared Isıtıcı, ister Elektrikli Fanlı Isıtıcı, ister Quartz Isıtıcı, isterseniz de Elektrikli Yağlı Radyatörler’i tercih edebilirsiniz. RAKS’ın geniş ürün ailesiyle ilgili bilgiye şu adresten ulaşabilirsiniz: https://www.raks.com.tr/tr-tr/isitma

POPÜLER YAZILAR