Kahve dünyasına bir yolculuk


Kahve dünyasına bir yolculuk

Hangi kahve çeşidini daha çok seversiniz? Türk kahvesi mi, espresso mu, cappuccino mu, latte mi, filtre kahve mi? Sizi, kahve dünyasında lezzetli bir yolculuğa davet ediyoruz.


Sabahları uyku mahmurluğundan kurtulmak için gözümüzü çoğu zaman onunla açarız. Bir yudumu, kokusu bile bizi kendimize getirir. Dost sohbetlerinin vazgeçilmezidir. Tatlılara da en iyi eşlik eden yine odur. Tabii ki kahveden söz ediyoruz.

Bugün Asya, Karayipler, Orta ve Güney Amerika, Afrika gibi yaklaşık 80 ülkede yetiştirilen kahvenin geçmişi, 8. yüzyıla dayanıyor. Habeşistan’ın Kaffa bölgesinde yaşayan bir çoban, hayvanlarının kırmızı bir meyveden yedikten sonra hareketlendiklerini görür. Daha sonra kendisi de bu meyveden dener ve çevresindeki insanlara da tüketmelerini tavsiye eder. Ardından Yemen’deki kahve ağaçlarının keşfedilmesiyle birlikte, 17. yüzyılın sonuna kadar kahve, sadece Yemen’de üretilir. Daha sonra kahve, Yemen’den Osmanlı’ya ve tüm dünyaya yayılır. Kahve, bugün dünya ticaretinde petrolden sonra ikinci sırada yer alıyor. Dünyada tüketilen kahvenin yaklaşık yarısı, Brezilya tarafından üretiliyor.

Kahve çekirdekleri

Günümüzde içmeye doyamadığımız lezzetli kahveler, genellikle 4 tür çekirdekten üretiliyor. Bunlar; Arabica, Robusta, Liberica ve Excelsa’dır. Arabica, dünyada üretilen kahvelerin yüzde 75’ini Arabica oluşturuyor. Arabica kahve çekirdekleri daha çok Endonezya, Latin Amerika, Doğu ve Orta Afrika ve Hindistan’da yetiştiriliyor. Bu çekirdek türü, tatlı, hafif ve aromatik bir tür olarak biliniyor. Ülkemizdeki kahve de Arabica çekirdeğinden üretiliyor. Robusta, dünya kahve pazarında en çok tercih edilen ikinci kahve çekirdeğidir. Her koşula dayanabilen, Arabica’ya göre daha fazla kafein içeren ve daha sert olan bu çekirdek, hazır kahve yapımında tercih ediliyor.      

Liberica, meyveli ve odunsu bir tada sahip olan Liberica, dünyada çok az tercih edilen bir kahve çekirdeği. Günümüzde daha çok Filipinler’de tüketilen ve şekli asimetrik olan bu kahve çekirdeği, yoğun ve isli bir tada sahip. Güneydoğu Asya’da yetişen Excelsa ise, dünya kahve sirkülasyonunun sadece yüzde 7’sini oluşturuyor. Kahveye ekstra bir tat vermek için kullanılan bu tatlı kahve çekirdeği, farklı çekirdeklerle harmanlanarak tüketiliyor.      

Dünyada en çok bu kahveler tüketiliyor!  

Espresso: Dünyada en çok tüketilen kahve çeşidi espressodur. İtalyan kökenli bir kahvedir. İnce olarak öğütülen kahve, makinelerdeki belirli bir basınç ve yüksek sıcaklıktaki suyla bardağa dökülür. Espresso, kafein oranı oldukça yüksek olan sert bir kahve. Bu nedenle de küçük fincanlarda servis edilir. İtalya’da espressonun tadını hafifletmek için yanında ince bir dilim limon tüketilir. Bu kahveye de ‘espresso romano’ ismi verilir.

Cappuccino: Günümüzün en sevilen kahvelerinden birisidir. Espresso, süt ve süt köpüğünün birleşiminden oluşur. Her birisi eşit oranda konularak yumuşak bir kahve elde edilir. Kahvenin üzerindeki süt köpüğü sayesinde, kahveye güzel ve çeşitli desenler verilir. İtalyanlar cappuccinoyu genellikle kahvaltıda tatlıyla birlikte tüketirler.

Latte: İtalya kahve kültürünün zengin çeşitlerinden birisi de lattedir. Latte, İtalyanca’da ‘süt’ anlamına gelir. Bu nedenle latte, ‘sütlü kahve’ olarak da bilinir. Cappuccino’ya çok benzese de latte, sütün daha yoğun kullanıldığı bir kahve çeşididir. Bu özelliğiyle cappuccinodan daha hafif bir kahve arayanlar için idealdir.   

Americano: Bu kahvenin, Amerikalı askerler tarafından 2. Dünya Savaşı sırasında keşfedildiği biliniyor. Askerler, kahve olarak espressoyu çok sert buldukları için, kahvenin içine su karıştırarak içmişler. Savaştan sonra da bu kahve ‘americano’ olarak adlandırılmaya başlanmış. Americano, espressonun su ile seyreltilmiş halidir. Sütlü kahvelere göre kalorisi daha düşük olan americano, daha sağlıklı bir alternatiftir.

Mocha: ‘Kahvenin en tatlı hali’ olarak adlandırılan mocha, dünyada severek tüketilen bir kahve çeşididir. Adını, Yemen’de bulunan ve kahve ticaretiyle ünlü olan bir limandan alır. Diğer kahvelerden farklı olarak içinde çikolata aroması bulunur. Süt, espresso, süt köpüğü ve sıcak çikolata ile hazırlanır. Sıcak ya da soğuk olarak servis edilir. Beyaz ya da bitter çikolata ile de hazırlanabilir.

Macchiato: Espresso, süt karameli, süt, siyah kahve, krema ve sıcak su ile hazırlanır. Espresso ve cappuccino ile birlikte, İtalyan kahve kültürünün köşe taşıdır. İtalyanların daha çok öğleden sonra içmeyi tercih ettikleri bir kahve çeşididir.  

Filtre kahve: Özel bir demleme yöntemiyle hazırlanıp elde edilen bir kahve çeşididir. Ülkemizde de dünyadaki kadar sık tüketilen kahvelerdendir. Makinedeki kahve çekirdeklerinden geçen su, kahvenin aroması, tadı, rengi ve kokusunu alır. Ortaya lezzetli mi lezzetli filtre kahve çıkar. Günümüzde filtre kahve en çok Kuzey Amerika’da tüketilir.

Hangi ülkede hangi kahve içilir?

- Baş tacımız olan Türk kahvesi, sembol lezzetlerimizdendir. Kuru kahve çeşitleri arasındadır. Kahve çekirdeğinin çok ince olarak çekilip kavrulmasıyla hazırlanan ülkemizin geleneksel bir lezzetidir.
- Ca Phe Trung, diğer adıyla ‘yumurtalı kahve’, Vietnam’da en çok tüketilen kahve çeşididir. Yumurta sarısı, şeker, Vietnam kahvesi, damak tadına göre reçel ya da süt eklenerek hazırlanır ve sıcak tüketilir.
- İrlanda kahvesi, şeker ve İrlanda’ya özgü viskinin karıştırılması ve üzerine krema dökülmesiyle hazırlanır. Alkollü kahveler arasında en sevilenidir.
- Pharisaer, Almanya ile özdeşleşen bir kahvedir. Rom, filtre kahve ve çırpılmış krema ile hazırlanır. Almanların en çok tükettikleri bir diğer kahve çeşidi de ‘eiskaffee’ adlı buzlu kahvedir.
- Kahve denilince ilk akla gelen ülkelerden birisi olan Etiyopya’nın en ünlü kahvesi ‘buna’dır. İbikli geniş bir kapta ve kömür ateşinde pişirilen kahve, küçük fincanlarda servis edilir.
- Finlandiya’da ‘kaffeost’ adı verilen ve içine peynir konulan alışılmışın dışında bir kahve çeşidi vardır. Küçük küçük dilimlenen peynirler, fincanın tabanına yerleştirilir ve ardından fincana kahve konulur. Kahve tüketildikten sonra da kaşıkla peynirler yenilir.
- Fas mutfağında bildiğiniz gibi ağırlıklı olarak baharatlar kullanılır. Kahvede de baharatlar vardır. Fas kahvesi, karabiber, susam, zencefil, tarçın, anason ve Hindistan cevizi parçalarıyla hazırlanır. 

Filtre kahve keyfini RAKS ile yaşayın! 
Siz de filtre kahve sevenlerdenseniz, pratik kullanımlı, ergonomik ve modern tasarımlı RAKS Filtre Kahve Makinesi modellerinden birisini tercih edebilirsiniz. 10-12 bardak su haznesi kapasitesine sahip, damlama önleyici sistem, çıkarılabilir filtre sepeti ve daha pek çok özelliğe sahip RAKS Filtre Kahve Makinesi modellerine, https://www.raks.com.tr/tr-tr/mutfak-urunleri/filtre-kahve-makineleri/filtre-kahve-makinesi-1000w-p3208/ adresinden ulaşabilirsiniz.

POPÜLER YAZILAR