Kavurucu sıcaklara hazır olun!


Kavurucu sıcaklara hazır olun!

Soğuk, yağışlı ve uzun bir kışı geride bıraktık. Bu yıl, uzun süren kışın etkisiyle, yaza hasret kaldık. Mart ayında bahar yüzünü göstermeye başlar diye beklerken, ülke genelinde yoğun kar yağışları oldu. Hatta 1987 yılından beri yaşanan en soğuk 2. Mart ayı olduğu söylendi. Bu yıl Nisan ayında da bahar gelmedi. Soğuk ve yağışlı hava bir türlü ülkemizi terk etmedi. Mayıs’ın ikinci yarısında ise, hava ısınmaya, güneş yüzünü göstermeye ve içimizi ısıtmaya başladı. Baharı yaşamadan birden yaza girdik. Üstelik de uzmanlar tarafından çok sıcak geçeceği söylenen bir yaza…

Dünyada son 7 yıl (2015-2021), ‘en sıcak yıllar’ olarak kayıtlara geçti. 2021 yazını hatırlarsınız, sıcaklık rekorları kırılmıştı. Temmuz ayında son 50 yılın 2. en sıcak ayını yaşamıştık. Şırnak’ın Cizre ilçesinde sıcaklık 49,1 derece ölçülmüştü ve bu bir Türkiye rekoruydu. Antalya ve Muğla’da sıcaklıklar 45 derecenin üzerine çıktı. 2021 Kasım ayında da son 50 yılın en sıcak aylarından birisi yaşanmış, ülkemizde en yüksek sıcaklık 32,1 dereceyle Adana’da ölçülmüştü. Bütün bunlar ülkemizin iklimsel bir değişim sürecinin içinde olduğunu, iklim krizinden oldukça etkilendiğini gösteriyor. Mart ayında kar ve soğuğun etkili olması, Mayıs’ın ortasında baharı yaşamadan birden yazın gelmesi de iklim krizinin etkilerini yaşadığımızı gösteriyor.

Bu yaz çok sıcak geçecek!

Peki 2022 yazı nasıl geçecek? Kavurucu sıcaklarla mı boğuşacağız, yoksa diğer yıllara nispeten daha serin bir yaz mı geçireceğiz? İngiltere’nin ulusal hava durumu servisi Met Office tarafından yapılan araştırmada, 2022 yılının tüm zamanların en sıcak yıllarından biri olacağı, sıcaklıkların ortalamanın 1,09 derece üzerinde seyredeceği ortaya konuldu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün mevsimsel tahminlerine göre de Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklar bekleniyor. Bu verilerde özellikle Temmuz ve Ağustos aylarının geçen yıla göre çok daha sıcak ve kurak geçeceği belirtiliyor.

Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı’nın verileri de sıcak ve kurak bir yazın geçeceğini ortaya koyuyor. Buna göre, Haziran ayında özellikle Doğu Anadolu ve Güney Ege’de ortalamaların üzerinde sıcaklık değerleri görülecek. Temmuz ve Ağustos aylarında da ülke genelinde sıcaklıklar ortalamaların üzerine çıkacak. Ege ve Akdeniz bölgeleri ise deyim yerindeyse, sıcaktan kavrulacak.

Uzmanların, önümüzdeki yıllarda ülkemizi bekleyen sıcaklık değerleriyle ilgili öngörüleri de endişe verici… İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğanay Tolunay, gelecekte iklim değişikliği nedeniyle Türkiye’nin ortalama sıcaklığının 5-6 derece artabileceğini dile getiriyor. Hatta Güneydoğu Anadolu’da 7 derece daha yüksek olabileceğini belirtiyor. Bütün bunlar, iklim değişikliğinin etkilerini ülke genelinde, giderek daha fazla hissedeceğimizi ve yüksek sıcaklıklarla boğuşacağımızı gösteriyor.  

Kavurucu yaz sıcağında RAKS Vantilatörleri ile serinleyin!

Evinizde ve işyerlerinizde yazın bunaltıcı sıcağından korunmak için ‘en doğal’ yol vantilatörler… Klimalar ve diğer iklimlendirme cihazları havaya doğrudan müdahale ederek ‘soğutma’ sağlarken, vantilatörler daha doğal bir ‘serinlik’ sağlıyor. Yazın bunaltıcı sıcaklarına karşı, serinlik denilince ilk akla gelen, ‘en havalı vantilatör ailesi’ olan RAKS soğutma ürünlerinde, her ihtiyaca uygun bir cihaz bulunuyor. Ayaklı vantilatörler, kutu vantilatör, duvar vantilatörü, masaüstü vantilatör, tavan vantilatörü, buharlı vantilatör ve sanayi tipi vantilatörden sizin için uygun olanını seçebilir ve yazın bunaltıcı sıcaklarından korunabilirsiniz. RAKS Vantilatör Ailesi, sağlıklı bir soğutma sunmanın yanında, düşük elektrik tüketimiyle de tasarruf sağlıyor.   

POPÜLER YAZILAR