Mutfak robotlarının ilk kez orduda kullanıldığını biliyor muydunuz?


Mutfak robotlarının ilk kez orduda kullanıldığını biliyor muydunuz?

Mutfaktaki en büyük yardımcımız olan mutfak robotları, hayatımızı ciddi anlamda kolaylaştırıyor ve bize zaman kazandırıyor. Yemek yaparken soğanı ve diğer sebzeleri elinizde doğradığınızı ya da rendelediğinizi, çorba hazırlarken sebzeleri süzgeçten geçirdiğinizi düşünün… Yorulmak bir yana, günümüz şartlarında bu, hepimiz için zaman kaybı. Teknolojinin bize sağladığı en büyük faydalardan birisi, kuşkusuz zaman kazandırmak. Mutfak robotlarının da mutfakta elimiz, kolumuz olmasında bunun büyük etkisi var.

Hayatımızın böylesi içinde olan, vazgeçemediğimiz mutfak robotlarının, ilk olarak hayatımıza nasıl ve ne zaman girdiğini birlikte inceleyelim. 1900’lü yıllardan önce üretilen elektrik motorları, çok büyük olduğu için küçük ev aletlerinde kullanılamıyordu. 1908 yılında Hobart Manifacturing firmasından Herbert Johnson, hamur yoğurmaya harcanan zamandan tasarruf etmek için ilk fırıncı mikserini tasarlamış. Bu icat, çok amaçlı kullanılan mutfak robotlarının önünü açmış. Firma, 1916 yılında ABD Deniz Kuvvetleri için üretime başlamış.

İlk mikser 1910’da icat edilmiş   

Chester A. Beach, küçük, yüksek hızlı ve az enerji harcayan elektrik motorları üzerine çalışıyormuş. Sonunda çalışmalarının karşılığını almış ve ‘minik beygirgücü’ ismini verdiği ilk küçük elektrik motorunu 1905’te icat etmiş. Elektrik motorlarının küçülmesi, onun birçok elektrikli cihazda kullanılmasını sağlamış. Mutfak robotunun icat edilmesine giden yolu da işte bu küçük elektrikli motor açmış. Beach, ilk elektrikli mutfak mikserini 1910’da icat ederek patentini almış. Mikseri pazarlamak için de Fred Osius ve L.H. Hamilton ile birlikte, ‘Hamilton Beach Manifactoring’ firmasını kurmuşlar.

Kısa süre içinde mikser popüler hale gelmiş. Firma, 1919’da ilk ev kullanımına yönelik ‘H-5 Mixer’ adlı mikser modelini üretmeye başlamış. ‘H-5 Mixer’, kendi sabit ayağı ve karıştırma kabıyla ev kullanımına yönelik ilk mikser olmanın yanında, çırpıcı kâsenin de zıt yönlerde döndüğü ilk örnek olma özelliğine sahip. H-5 modeli, kısa bir süre sonra Kitchen-Aid adını almış.

Blender’dan mutfak robotuna

Teknolojik mutfak araç gereçleri de tıpkı diğer elektronik aletlerde olduğu gibi, teknolojinin ilerlemesine paralel olarak zamanla küçülmeye ve değişmeye başlamış. 1922’de de mikserin kullanım şeklinde değişiklik gerçekleşmiş. Stephen J. Poplawski, kâseye üstten dahil edilen çırpıcı yerine, kâsenin içinde dönen bir bıçak yerleştirerek ilk blender’ı icat etmiş. 1930’larda Egmont Arens ise daha küçük, daha hafif ve daha kullanışlı bir model tasarlamış. Küçük ev aletlerindeki büyük adımlardan birisi de 1948 yılında atılmış. Kenwood, bu tarihte ürettiği mikseri geliştirerek 1950 yılında çok amaçlı bir mutfak robotuna dönüştürmüş. ‘Kenwood Chef’ ismi verilen mutfak robotu, çırpma, karıştırma, narenciye sıkma, ezme, soyma, dilimleme ve doğrama gibi pek çok işlevi tek başına yapabiliyormuş.

Çok az yer kaplayan, hafif ve ev tipi mutfak robotunun ilk örneğini ise 1971’de Pierre Verdan icat etmiş. Verdan, bir bilim adamı değil, Fransız catering şirketinde satış elemanı olarak çalışan birisiymiş. Müşterilerinin yemek yaparken kesme, doğrama ve rendeleme işlemlerine mutfakta çok zaman harcadıklarını görmüş. Pazarda da bu sorunu giderecek bir ürüne ihtiyaç olduğunu fark etmiş ve bunun için kolları sıvamış. Verdan, büyük bir plastik kap içine yerleştirilen bir motor ve bu motora bağlı döner bıçak üzerinde çalışmış. İlk denemesinin ardından Verdan, daha küçük ve elde taşınabilir bir mutfak robotu üretmiş. Bu mutfak robotu, küçük olması nedeniyle, ilk tasarladığı mutfak robotundan daha çok sevilmiş ve popüler hale gelmiş. Aralarında ABD merkezli Cuisinart’ın da bulunduğu pek çok üretici şirket, Verdan’ın robotunun benzerini üreterek mutfak robotunun yaygın olarak kullanılmasını sağlamış.

RAKS Blender Set rahat ve pratik kullanım sunuyor!

Mutfakta bir devrim niteliği taşıyan mutfak robotu, günümüzde eskisinden çok daha gelişmiş ve küçülmüş haliyle karşımızda. RAKS’ın Multi Blender Set’leri çırpma, parçalama, doğrama, rendeleme ve hamur yoğurma işlemini, farklı uçlarla saniyeler içinde gerçekleştirmenizi mümkün kılıyor. Yıkanabilir, paslanmaz çırpma ve yoğurma uçlarıyla, kekler, pastalar ve ekmekler yapabilirsiniz. 600 ml’lik ölçü kabı, kaymaz tabanı ve ayarlanabilir hız özelliği sayesinde, RAKS Blender Set’inin rahatlığını elinizin altında her zaman hissedebilirsiniz. RAKS’ın birbirinden kullanışlı Blender Set’lerini https://www.raks.com.tr/tr-tr/mutfak-urunleri/blender/ sayfasından inceleyebilirsiniz.        

POPÜLER YAZILAR