Saç kurutmada elektrik süpürgesinden, modern makinelere tarihi yolculuk


Saç kurutmada elektrik süpürgesinden, modern makinelere tarihi yolculuk

Kadınlar için vazgeçilmez olan saç kurutma makineleri, icat edilmeden önce, elektrik süpürgesinden yararlanıldığını biliyor muydunuz? İlk icat edilen saç kurutma makinesinin devasa boyutta olduğunu, bu nedenle de kadınların saçlarını kurutmak için kuaföre gittiklerini hiç duymuş muydunuz? Yazımızda, sizleri saç kurutma makinesinin ilginç tarihine doğru, keyifli bir yolculuğa çıkarıyoruz.

Saç kurutma makineleri yokken, özellikle kadınlar ne yapıyorlardı sizce? “Elektrik süpürgesinden yararlanıyorlardı” dersek, şaşırır mısınız? Evet, yanlış duymadınız! Peki bu iş nasıl oluyordu? Eski elektrik süpürgeleri, havayı içine çektiği gibi dışarı da veriyordu. İşte kadınlar da, bu özelliğinden yararlanarak, süpürgeye bir hortum takarak saçlarını kurutuyorlardı. Hatta ilk elektrikli süpürge reklamlarında, saçını bu makineyle kurutan bir kadının fotoğrafı kullanılmıştı. Reklamda, süpürgenin emici özelliğinin yanında, üfleyici özelliğinden de yararlanılması öneriliyordu. İlginç değil mi?  

Kadınlar saçlarını kurutmak için kuaföre gidiyorlardı  

İlk saç kurutma makinesinin mucidi, bir Fransız kuaför olan Alexandre Godefroy’dur. 1890 yılında ilk kez sıcak hava üfleyen saç kurutma makinesini icat etti. ‘Saç kurutma makinesi’ deyince aklınıza bugün kullandığımız makineler gelmesin. Çünkü bu ilk icat edilen makine, büyük ve çok gürültülü bir motora sahipti. Aynı zamanda hava üfleyen uzun tüpleriyle de bir saç kurutma makinesi için oldukça büyük ve ilginç bir görüntüye sahipti. Godefroy, gaz sobasına bağlı bir bacanın verdiği ısıyla, müşterilerinin saçlarını kurutuyordu. Saçını kurutmak isteyenler, bu devasa ve sürekli ses çıkaran makinenin altına geçerek, makineden çıkan sıcak hava dalgasıyla saçlarını kurutuyorlardı. Bu işlem oldukça uzun sürüyordu. Büyük olmasından dolayı her yere taşınamayan saç kurutma makineleri, sadece kuaförlerde oluyordu. Kadınlar da saç kurutmak için kuaföre gidiyorlardı.

Godefroy’un tasarımını, AEG gibi bazı firmalar ilerleyen yıllarda geliştirdiler. 1900-1910 yıllarında dev saç kurutma makineleri piyasaya sunuldu ve tüm dünyaya yayıldı. Moda fuarlarında saç kurutma makineleri tanıtılmaya başlandı. Bu saç kurutma makinelerinden birisi de hareket edebilen saç kurutma makinesiydi. Godefroy’un tasarımından 20 yıl sonra, 20 yıllık çalışmalar ve birikimler sonunda, ilk kez saç kurutma makinesinin patenti alındı. Bu ilk patentli makinede bazı sorunlar vardı. Bunlardan birisi saçların elektriklenmesi sorunuydu. Ancak ilerleyen yıllarda yapılan tasarımlarla bu sorunlar telafi edildi.

İlk taşınabilir saç kurutma makineleri: Cyclone ve Race

Saç kurutma makinelerinin bugünkü şeklini alması elbette biraz zaman aldı. Elektrik motorlarının boyutunun küçülmesiyle birlikte, saç kurutma makineleri de küçüldü. Dünyada ilk taşınabilir saç kurutma makinesi, 1920’de ABD’de üretildi. Daha sonra da Almanya’da geliştirildi. Taşınabilir saç kurutma makinesi için küçük bir elektrik motoru gerekiyordu. ABD’li Chester A. Beach, küçük, hızlı ve az enerji harcayan genel elektrik motorları konusunda öncüydü. Bu özelliklere sahip ilk elektrik motorunu 1905 yılında icat etti. Bu sayede de 1920’de dünyadaki ilk taşınabilir elektrikli saç kurutma makinesi modelinden birisi olan ‘Cyclone’u üretti. Diğer saç kurutma makinesi de aynı zamanda üretilen Racine Universal Motor şirketinin yaptığı ‘Race’ saç kurutma makinesiydi. Bu makineler, daha küçük, daha hafif, daha sessiz motor, değişken sıcaklık ayarları ve pervane hızı özellikleriyle birlikte giderek gelişti. 1930 ve 1940’lı yıllarda, ısı ve hız ayarlama sistemleri geliştirildi. Yine 1930’larda gazla çalışan saç kurutma makinesi icat edildi. Başarılı bulunmayan ve saçlara zarar verebilen bu ürün, çok fazla tutunamadı.

Saç kurutma makinelerindeki en büyük gelişme, 1950’li yıllarda plastik kaplamanın kullanılmaya başlanmasıyla birlikte, ilk saç kurutma makinelerinin dış tasarımlarının yeniden şekillenmesiyle gerçekleşti. Elektronik, sessiz ve pervanesi içeride olan, yani bugünkü modellere en yakın saç kurutma makineleri üretilmeye başladı. Günümüzde ise çok daha ergonomik, kullanışlı ve hayatımızı kolaylaştıran saç kurutma makinesi modelleri var. Bugünkü modellerde çeşitli başlıklar ve hacim vericiler kullanılıyor. Eskiden saç kurutmak için kuaföre giden kadınlar, şimdilerde evlerinde hem gelişmiş saç kurutma makineleriyle saçlarını kolayca kurutabiliyorlar hem de saçlarına şekil verebiliyorlar.

Saç kurutma makinesi nasıl çalışır?

Saç kurutma makinelerinin tarihi gelişimini inceledikten sonra, biraz da nasıl çalıştıklarına bakalım. Saç kurutma makinesinden çıkan sıcak hava, her bir saç telini çevreliyor ve saç telinin yüzeyindeki suyun buharlaştırma hızını arttırıyor. Böylece kısa sürede saçımız kuruyor. Saç kurutma makinesinin saçı sıcak havayla kurutabilmesi için; motorlu bir fan ve ısıtıcı mekanizmasına sahip olması gerekiyor. Peki saç kurutma makineleri nasıl çalışıyor? Fişi prize takıp, açma-kapama düğmesine bastığımızda, elektrik akımı aracılığıyla elektrik motoru döner. Elektrik motoruna bağlı fan ise bu sayede dönmeye başlar. Çoğu saç kurutma makinesi hava hızını ayarlayabilir. Güç arttıkça, hız da artar. Fan, dışarıdaki havayı saç kurutma makinesinin içine çeker ve merkezden yanlara doğru iter. Bu hava, büyük bir hızla dışarı çıkar.

Çekilen havanın saç kurutma makinesinin içinde ısıtılması için çok az bir süre vardır. İşte burada ısı transferini sağlayan ‘nikrom teller’ devreye girer. Bu teller, ince ve sarmal yapıdadır. Çünkü hava ne kadar çok sıcak telden geçerse, o kadar daha hızlı ısınır. Isıyı ayarlayabilen saç kurutma makineleri ise, bu tellere istenildiği ölçüye göre watt göndererek ısıyı ayarlayabilir. Ne kadar çok watt, o kadar çok ısı anlamına gelir.

Raks Saç Kurutma Makinesi ile pratik bakım

Günümüzde yeni nesil saç kurutma makineleri ile hem saç kurutmak hem de saça şekil vermek çok kolay. RAKS Saç Kurutma Makinesi modelleri, pratik ve kullanışlı özellikleriyle kişisel bakımına özen gösterenlerin en iyi yardımcısı… RAKS’ın 2200W güce, 2 kademeli hız ayarı, 3 kademeli sıcaklık ayarı ve fön başlığı aksesuarına sahip, şık ve modern tasarımlı Saç Kurutma Makinesi modellerine https://www.raks.com.tr/tr-tr/kisisel-bakim/kisisel-bakim-urunleri/sac-kurutma-makinesi-2200w-p152/ adresinden ulaşabilirsiniz.    

POPÜLER YAZILAR