Soğuk iklimlerin sıcak hayvanları


Soğuk iklimlerin sıcak hayvanları

Soğuk iklimlerde yaşayan hayvanlar, dondurucu soğuğa rağmen üşümezler. Kutup ayısı, penguen, kutup tilkisi ya da balina…  Hepsinin ortak özelliği, kürkleri ya da derilerinin altındaki yağ tabakasıyla soğuktan korunmalarıdır.

Hayvanların, vücut sıcaklıklarını düzenleyebilme özellikleri çok sıcak ya da çok soğuk ortamlara ayak uydurmalarını sağlar. Örneğin balina ve penguen gibi sıcakkanlı hayvanların, ortam sıcaklığı ne olursa olsun, vücut ısıları sabittir. Bu hayvanların derilerinin altındaki yağ tabakası, ısıyı yavaş ilettiği için ortamın sıcaklığından etkilenmezler. Kanat ve yüzgeçleriyle de kan dolaşımını sağlayarak sıcaklığı dengelerler. Soğukkanlı hayvanların ise, vücut sıcaklığı ortamın sıcaklığına bağlı olarak değişir. Ancak bu, her koşulda yaşayabilecekleri anlamına gelmez.  

Soğukta yaşamak için yaratılmış kutup ayıları

Dünyanın en soğuk yerlerinde yaşayan hayvanları düşünelim. İlk akla gelen hayvanlardan birisi olan kutup ayısı, dev cüssesiyle buz üzerinde kaymadan nasıl ilerliyor dersiniz? Kıllarla kaplı ayak tabanları sayesinde buz üzerinde kaymadan yürüyebiliyor. Ayrıca kutup ayılarının ayakları perdeli olduğu için buz gibi suda rahatlıkla balıkları avlayabiliyor, bu özelliği sayesinde aç kalmıyor.

Neden üşümediklerine gelirsek… Kutup ayılarının bunu, kalın kürkleri ve derilerinin altındaki kalın yağ tabakasıyla başardıklarını söyleyebiliriz. Kutup ayılarının kürkleri, iki çeşit tüyden oluşur. Bazı tüyler uzundur, şeffaf ve yağla kaplıdır, bazıları ise kısadır. Kısa tüyler çok yoğun olduğu için soğuğun deriye ulaşmasını engeller. Uzun yağlı tüyler ise, kutup ayılarının suda bile kuru kalmasını sağlar. Nasıl kusursuz bir yaradılış değil mi?   

Soğuğun dayanıklı kuşları penguenler

Soğuğa dayanıklılık deyince, ilk aklımıza gelen hayvanlardan birisi de kuşkusuz penguenler… Yaşamları boyunca buzun üstünde yürüyen penguenlerin ayakları hiç üşümez. Çünkü vücutlarında kontrollü kan akışı vardır. Ayrıca vücutlarının büyük bir bölümü tüylerle kaplıdır ve bu tüyler soğuk geçirmez. Aynı zamanda bu tüyler, tıpkı kutup ayıları gibi suda ıslanmalarını engeller. Derilerinin altındaki kalın yağ tabakası ve tüyleri sayesinde de soğuğa meydan okurlar. Ancak imparator penguenleri, soğuk konusunda daha hassastırlar. Havanın çok soğuması durumunda, birbirlerine yaklaşarak çember oluşturup, sürekli dönerek ısınırlar.  

Tüy topu kutup tilkisi

Bir diğer soğuk seven hayvan olan kutup tilkileri, -70 derece sıcaklığa kadar dayanabilirler. Bunun sırrı, kışın iki katına kadar uzayan ve kahverengiden beyaza dönen tüyleridir. Ayaklarının ve vücudunun alt tarafındaki tüyleri, karda üşümemesini ve karın üzerinde oturmasını sağlar. Tüylerinin arasında bulunan yoğun tabaka sayesinde de soğuktan korunurlar. Kutup tilkileri, çok düşük sıcaklıklarda, burunlarını kuyruklarının altına alarak, top haline gelip yatarlar.

En sıcak yüne sahip misk sığırları

Grönland ve Kanada’nın kutup bölgelerinde yaşayan misk sığırlarının (yabani manda) da özel tüyleri vardır. Deriye yakın duran bu tüyler, kışın uzar ve yazın dökülür. Yetişkin bir misk sığırı, yazın 3,5 kiloya yakın tüy döker. Giysilerde de kullanılan bu tüy, dünyanın en sıcak yünü olarak bilinir. Misk sığırının vücudunun dışında da uzun tüyleri vardır. Yaşlı misk sığırlarında bu tüyler 1 metreye kadar uzayabilir.      

Dünyanın en sıkı kürke sahip hayvanı çinçilla

Dünyanın en yumuşak tüylü hayvanı olarak bilinen çinçilla, soğuk iklim tavşanı olarak da bilinir. Kürkünün her santimetresinde, 25 bin adet kıla sahiptir. Bu özelliğiyle, en sıkı kürke sahip hayvandır. Kürkü 2 katmandan oluşur, ikinci tabaka daha kalındır ve daha uzun kıllara sahiptir. Çinçillanın derisinin altında, diğer hayvanlardan farklı olarak, yağ tabakası yoktur. Bu nedenle suya düştüğünde ıslanır ve belli bir süre sonra da batar.        

Yağlı morslar ve foklar  

Denizde yaşayan ve soğuk seven hayvanlardan en bilinenleri morslar ve foklardır. Uzun dişleri olan morslar, Arktik denizlerinde yaşarlar. Morsların derisinin altında hem soğuktan koruma hem de aç kalma durumunda stok görevi gören, kalın bir yağ tabakası vardır. Bu tabaka morsu soğuğa karşı korur. Aynı şekilde fokların da derisinin altında, onlarca santimetrelik özel bir deri tabakası vardır. Bu saydıklarımızın dışında ren geyiği, Sibirya kaplanı, kutup baykuşu ve balina gibi, soğuk bölgelerde yaşayan pek çok hayvan türü bulunuyor.  

Soğuklara karşı RAKS ile korunun!

Hayvanlar kürkleri ve derilerinin altındaki yağ tabakaları sayesinde, hiçbir ısıtma sistemine ihtiyaç duymadan, soğuktan korunuyorlar. Biz ise havaların soğumaya başlamasıyla birlikte üşüyoruz. Bu noktada da, RAKS’ın her amaca yönelik ısıtıcıları imdadımıza yetişiyor. Siz de kışı, sıcacık karşılamak isterseniz, RAKS’ın tüm ısıtıcı ürünlerini şu sayfadan inceleyebilirsiniz:  https://www.raks.com.tr/tr-tr/isitma       

POPÜLER YAZILAR