Ülkemizin kayak merkezi rotaları


Ülkemizin kayak merkezi rotaları

Ülkemiz, sahip olduğu kayak merkezleriyle, kış turizminde oldukça fazla alternatif sunuyor. Türkiye’nin her bölgesinde kayak yapma imkânımız var. Yılbaşı ve ara tatil yaklaşırken sizler için, Uludağ’dan Palandöken’e, Erciyes’ten Kartalkaya’ya hatta Kartepe’ye kadar, ülkemizin en popüler kayak merkezlerini araştırdık.


Bursa-Uludağ Kayak Merkezi: Türkiye’nin ilk ve en büyük kayak merkezidir. Kış sporlarının ilk olarak 1927 yılında başladığı Uludağ, zaman içinde hızla gelişti. Antik Çağlarda Mysia Olimposu ve Osmanlı Devleti zamanında ise Keşiş Dağı ismiyle anılan Uludağ, Cumhuriyet Dönemi’nde çıkarılan bir kanunla bugünkü ismini almış. Marmara Bölgesi’nin en yüksek zirvesi olan Uludağ, 2543 metredir. Uludağ’ın zirvesindeki karlar her mevsim erimeden kalır. Özellikle 1750 metre ve üstündeki yüksekliklerdeki kar kalınlığı 1 metre ile 4 metre arasında değişiklik gösterir.

Uludağ Kayak Merkezi, Kasım ayından Nisan ayına kadar, 20 tane kolay, orta ve zor seviyelerdeki kayak pistleriyle kış turizmine hizmet veriyor. Uludağ’a günübirlik gelen ve kayak malzemeleri olmayan misafirler için günlük olarak malzemelerin kiralanabileceği çok sayıda dükkân bulunuyor. Teleferik, Uludağ’ın vazgeçilmezlerinden... Bursa’dan Uludağ’a teleferikle çıkmak mümkün. Uludağ’daki teleferik hattı, 29 Ekim 1963 tarihinde Cumhuriyetin 40. yıldönümünde hizmete açılan, ülkemizin ilk teleferik hattıdır. Uludağ’da ayrıca trekking sevenler için belirlenen 8 yürüyüş parkuru bulunuyor. Ayrıca snowboard, kar motosikleti ve buz pateni gibi çeşitli aktivitelerin yapılabileceği alanlar da var.

Erzurum-Palandöken Kayak Merkezi: Ülkemizin en soğuk şehirlerinden birisi olan Erzurum, yılın neredeyse 6 ayı karlarla kaplıdır. Erzurum’da Palandöken Dağları’nın eteklerine kurulu olan kayak merkezi, en popüler kayak merkezlerinden birisidir. Palandöken, Türkiye’nin en uzun ve dik pistlerine sahiptir. Pistlerin uzunluğu açısından dünyada da 3. olan Palandöken, kayak severlere 12 km kesintisiz kayak yapma şansı sunuyor. Palandöken’deki pistlerde aynı anda 12 bin kişi kayak yapabiliyor.

Palandöken, Erzurum şehir merkezine çok yakın olmasıyla da büyük avantaja sahip. Havaalanına inen misafirler 15 dakika içinde Palandöken’e ulaşabiliyor. Bu nedenle de misafirler, kayak yaptıktan sonra Erzurum’un tarihi ve doğal güzelliklerini de rahatlıkla gezebiliyorlar. Palandöken’de ayrıca pistler aydınlatıldığı için gece de kayak yapılabiliyor.

Kayseri-Erciyes Kayak Merkezi: İç Anadolu Bölgesi’nin en önemli kayak merkezlerinden olan Erciyes Dağı, 3917 metre yüksekliğe sahip. Türkiye’nin 5. en yüksek dağı olan Erciyes, Kayseri’ye 25 km uzaklıkta. Çok sayıda pisti bulunan Erciyes Kayak Merkezi’nde, çocuklardan profesyonel kayakçılara kadar her yaştan misafir için uygun kayak pisti bulunuyor. Merkezde Aralık ile Nisan ayları arasında kayak yapılabiliyor. Kar kalınlığı 50-100 cm arasında değişiyor. Merkezde kayağın yanı sıra snowboard ve snowkite yapılabiliyor.

Bolu-Kartalkaya Kayak Merkezi: Türkiye’nin en önemli kayak merkezlerinden olan Kartalkaya, Bolu’nun Köroğlu Dağları’nın üzerine kuruludur. 1850-2200 metre yükseklikte yer alan Kartalkaya’nın pistlerinin toplam uzunluğu 40 kilometredir. Kartalkaya, Alp kayağı, kayaklı koşu ve tur kayağı için uygundur. İstanbul ve Ankara’nın ortasında yer alması nedeniyle Kartalkaya Kayak Merkezi, şehir hayatından sıkılanların kolayca gidebileceği bir kış turizm adresidir.  

Kars-Sarıkamış Kayak Merkezi: Kars’ın Sarıkamış ilçe merkezine 1 km uzaklıkta olan Sarıkamış Kayak Merkezi, yağan karın cinsi ve sahip olduğu doğal güzellikleriyle diğer merkezlerden ayrılıyor. Dünyada yalnızca Alpler’de bulunan toz kristal kar, Türkiye’de sadece Sarıkamış’ta bulunuyor. Toplam pist uzunluğu 25 km olan kayak merkezi, saatte 2400 kişi taşıma kapasitesine sahip bilgisayar donanımlı elektronik telesiyej sistemi ile eşsiz manzara keyfi sunuyor. Sarıkamış Kayak Merkezi’ndeki kayak pistleri sarıçam ormanlarıyla çevrili olduğu için rüzgâra karşı korunaklı olma özelliğine sahip.          

Kastamonu-Ilgaz Kayak Merkezi: Ilgaz Kayak Merkezi, Kastamonu ve Çankırı illeri arasında yer alan Ilgaz Dağı üzerinde, 2850 metre yükseklikte kurulan Ilgaz Milli Parkı içinde yer alıyor. Aralık ayında başlayan sezonla birlikte kar kalınlığı 50 cm ile 2,5 metreye ulaşıyor. Kayağın dışında snowboard da yapılabilen Ilgaz’da, telesiyej keyfi yapmak da mümkün. Kayak merkezinin içindeki alan ve pistlerin çevresi göknar ormanlarıyla çevrili.

Kocaeli-Kartepe Kayak Merkezi: Yüksekliği 1700 metreye ulaşan Kartepe’de, 4 lift, 3 telesiyej, 2 teleski ve 2 kızak alanı bulunuyor. Kuzeybatı yönünden esen ve yoğun yağış getiren karayel nedeniyle Kartepe Dağı’nın 1100 metreden sonraki yerlerine yoğun kar yağıyor. Bölgede kar kalınlığı 80-200 cm arasında. Kartepe’de kayağın yanı sıra, zipline, paintball, binicilik ve safari turları gibi etkinlikler de yapılabiliyor. Sezon Aralık ayında başlıyor ve Mart sonunda bitiyor. İstanbul, Sakarya ve Yalova’ya yakın olan Kartepe, günübirlik gezi için çok tercih ediliyor.

Ülkemizdeki diğer kayak merkezleri: Erzincan Ergan ve Bolkar, Sivas Yıldız, Bolu Arkut, Isparta Davraz, Ardahan Yalnızçam, Burdur Salda, Ankara Elmadağ, Denizli Tavas Bozdağ, Gümüşhane Zigana, Antalya Saklıkent, Mersin Karboğazı, Van Abalı, Ağrı Bubi ve Küpkıran, Bitlis Sapgör, Hakkari Merga Bütan, Tunceli Ovacık, Bingöl Haserek, Şanlıurfa Karacadağ, Bayburt Kop ve Bitlis Nemrut Kardelen Kayak Merkezi’dir.

Kayak sonrası Raks ile ısının!

Kışın kayak yapmak gerçekten çok keyifli. Ancak üşümek pek de keyifli değil… Herkes kayak sonrasında iliklerine kadar ısınmak ister. Raks’ın kullanımı kolay, her köşeye ve her amaca yönelik İç ve Dış Mekan Isıtıcıları ile rahatlıkla ısınabilirsiniz. Raks’ın ısıtıcı modellerine https://www.raks.com.tr/tr-tr/isitma adresinden ulaşabilirsiniz. 

POPÜLER YAZILAR