Vantilatörlere Bir de Bu Gözle Bakın


Vantilatörlere Bir de Bu Gözle Bakın

Vantilatör denince akla serinlik, ferahlık ve ahenkle dönen pervaneler geliyor. Günlük kullanımda bu üç vaadi yerine getiren cihazların sıra dışı örneklerine de rastlamak mümkün. İşte Guinness Rekorlar Kitabı’nda yerini alan, “serinlik” denince hemen akla gelmeyecek kadar ilginç kişiler ve olaylar...

Tartışmaları sona erdirecek büyüklükte bir vantilatör

Büyüklük, en göreceli kavramlardan biri olabilir. Herkesin farklı bir büyüklük algısı var. Akıllı telefon ekranlarında bile herkesin “kusursuz” olarak gördüğü büyüklük değişiyor. Hal böyleyken bir tavan vantilatörünün yeterince büyük olup olmadığı konusunda da görüş ayrılıkları yaşanabilir. Ancak “en büyük” söz konusu olduğunda 2009’dan bu yana Guinness Rekorlar Kitabı’nda yer alan tavan vantilatörünün eline kimse su dökemez.

Goods of Desire (G.O.D.) tarafından tasarlanan ve Hong Kong’da bulunan G.O.D. Peak Galleria mağazasında ölçümü yapılan dünyanın en büyük vantilatörü, tam olarak açıldığında 8,48 metre uzunluğa ve 5,18 metre yüksekliğe ulaşıyor. Dişini sıksa yel değirmeni olarak işlev görebilecek olan bu dev vantilatör için ahşap ve kâğıt malzemeler kullanılmış. Üstelik 8 metrelik pervanelerine karşın, aletin sorunsuz biçimde çalıştığı da tespit edilmiş.

 

Bir günde bu kadar serinlik fazla!

Ankara’nın meşhur sabah ayazını bilenler için, gün içinde yaşanacak büyük ölçekli sıcaklık değişiklikleri şaşırtıcı gelmeyecektir. Evden en kalın montla çıkılan soğuk bir sabahın ardından, öğlene doğru havanın ısınmasıyla birlikte gün boyu o devasa montu elde taşımanın zorluğu karikatürlere bile konu olmuştur. Yine de gün içinde artan sıcaklığın vantilatör gibi basit bir çözümü var. Peki ya hava soğuyunca ne olacak?

ABD’nin Montana eyaletindeki Browning kentinde tam olarak böyle bir gün yaşandı. Takvimler 23 Ocak 1916’yı gösterirken, hava sıcaklığı Celcius ölçü birimiyle 7 dereceyi gösteriyordu. O güne soğuk başladığını düşünen Browning sakinleri, başlarına geleceklerden habersizdi. Çünkü aynı gün biterken hava sıcaklığı -49 dereceye kadar düşmüştü. Diğer bir deyişle, kasaba sakinleri sadece bir gün içinde 56 derecelik bir hava değişimine tanıklık ettiler.

Oyuncuların ellerini serinleten kumanda

Soluk soluğa bir yarış oyunu oynamakla çetin bir mülakata girmek arasındaki ortak nokta; ikisinde de avuç içlerinin durdurulamaz biçimde terlemesidir. Aynı şey futbol oyunlarında, aksiyon oyunlarında ve neredeyse her türlü video oyununda geçerlidir. Ellerin terlemesini önleyerek, oyuncuların ekran başında daha uzun süre keyifli vakit geçirmelerini sağlamak isteyen bir aksesuar üreticisi, dünyanın ilk el soğutuculu video oyun kumandasına imza atmış.

“Chillstream” adını taşıyan bu oyun kumandasının içinde minik bir fan sistemi bulunuyor. Fanın dönmesiyle oluşan serinletici etki, kumandanın belirli noktalarında yer alan gözeneklerden dışarı veriliyor ve ellerin terlemesi önleniyor. Kulağa son derece mantıklı geliyor, değil mi? Oysa sonuç hiç de beklendiği gibi olmadı. Her ne kadar bu ürün Guinness Dünya Rekorları 2009 Oyuncu Baskısı’nda kendine yer bulsa da, Chillstream kendine kayda değer bir pazar oluşturmakta yetersiz kaldı. Anlaşılan oyuncular, oyun oynarken serinlemenin en iyi yolunun standart büyüklükte bir vantilatör olduğunu düşünüyor.

 

POPÜLER YAZILAR